Συνέντευξη Nick Pope

Jonathan Bright – Ιδιωτικά Σύμπαντα

Ο κομψός βρετανός με το φωτεινό βλέμμα που μπήκε στην αίθουσα αναμονής του ξενοδοχείου, μας πλησίασε και μας χαιρέτισε θερμά, δεν ήταν άλλος από τον Nick Pope. Πρώην υπάλληλος του Βρετανικού Υπουργείου Αμύνης, είχε αποκαλύψει στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ότι για τέσσερα περίπου χρόνια εργαζόταν σε ειδικό τμήμα που μελετούσε το φαινόμενο των UFO. Κατέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο «Ανοιχτοί Ουρανοί, Κλειστά Πνεύματα» (κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κλειδί») και προκάλεσε σάλο, αφού για πρώτη φορά ένας εν ενεργεία αξιωματούχος αποκάλυπτε ότι υπήρχε ειδικό τμήμα για τη μελέτη του φαινομένου των UFO. Όταν έπαψε να εργάζεται για την κυβέρνηση συνέχισε να ερευνά το θέμα των UFO και άλλων μυστηρίων. Το Μάρτιο του 2006 ζήτησε και πήρε από το περιοδικό του Υπουργείου Άμυνας Focus την εξουσιοδότηση να γράψει σχετικά με τα UFO. Ο Nick Pope έχει ασχοληθεί με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει κάνει διαλέξεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια, μουσεία και στρατιωτικές βάσεις, ενώ αφιερώνει το χρόνο του στο να ερευνά περιπτώσεις απαγωγών στην Μεγάλη Βρετανία. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τον γνωστό Ufoλόγο Bud Hopkins. Μέχρι σήμερα έχει γράψει τέσσερα βιβλία: τα «Open Skies, Closed Minds» (όπου εκθέτει με λεπτομέρειες τη κυβερνητική δουλειά του στο ζήτημα των UFO) και «The Uninvited» (όπου καταπιάνεται με το θέμα των εξωγήινων απαγωγών), και τα «Operation Thunder Child» και «Operation Lightning Strike» (δυο έργα επιστημονικής φαντασίας βασισμένα στο κυβερνητικό του έργο). Αυτόν τον καιρό δουλεύει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Desert Fury», ένα τεχνολογικό θρίλερ σχετικά με τον Πόλεμο του Κόλπου.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007 ήταν προσκεκλημένος της εκπομπής του Κώστα Χαρδαβέλλα «Πύλες του Ανεξήγητου». Ο Nick Pope μίλησε για όσα έχει μελετήσει σχετικά με τα UFO τόσο όταν δούλευε για το Υπουργείο Άμυνας, όσο και αργότερα όταν μετατέθηκε και αποσύρθηκε από την υπηρεσία. Ο «αληθινός Fox Mulder» όπως χαρακτηρίστηκε, δέχτηκε να μας παραχωρήσει την πρώτη και αποκλειστική του συνέντευξη σε ελληνικό έντυπο το επόμενο πρωί, λίγες ώρες πριν φύγει από την Ελλάδα.

O Nick Pope είναι ένας κλασικός σκεπτικιστής Ufoλόγος. Δεν γίνεται πλήρως αποδεκτός ούτε από τους επιστήμονες λόγω των αμφιβολιών του για τις εξηγήσεις τους πάνω στο φαινόμενο των UFO, ούτε από τους Ufoλόγους που διακρίνουν ύποπτα κίνητρα από έναν πρώην εργαζόμενο της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Nick Pope στέκεται στο μεταίχμιο δύο αντιμαχόμενων πλευρών που έχουν κοινές αγωνίες. Η ψύχραιμη και ακραιφνώς σκεπτικιστική στάση του απέναντι στα ζητήματα που ερευνά, τον έχουν καταστήσει μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες φιγούρες της παγκόσμιας Ufoλογίας. Κανείς δεν περιμένει να ακούσει από αυτόν ιστορίες για πράσινα ανθρωπάκια, πρωτότυπες και εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, αποκαλύψεις κυβερνητικών συγκαλύψεων. Αντίθετα, θα μιλήσει για το μικρό εκείνο ποσοστό των θεάσεων UFO που δεν εξηγούνται με επιστημονικά κριτήρια, για τις δικές του εμπειρίες από την θητεία του στο Υπουργείο άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας, θα επιμείνει να σχολιάζει μόνο τα ζητήματα που έχει μελετήσει ο ίδιος. Δεν παρασύρεται, δεν κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις και δήθεν αποκαλύψεις, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ζυγίζει τις λέξεις που χρησιμοποιεί και είναι προσεκτικός στις τοποθετήσεις του. Ίσως είναι αναζωογονητικό, σήμερα, να υπάρχουν τέτοιες ψύχραιμες φωνές σε έναν οχλοκρατούμενο χώρο που κατακλύζεται από κινήσεις εντυπωσιασμού άνευ ουσίας, φάρσες, βιαστικά συμπεράσματα, ύποπτα κίνητρα και επιτηδευμένο θόρυβο.




Jonathan Bright: Παρακολουθώντας την χθεσινή εκπομπή (Οι Πύλες του Ανεξήγητου), αλλά και προηγούμενες σχετικά με το ζήτημα των UFO, έχω την αίσθηση ότι ήταν πιθανότατα οι καλύτερες εκπομπές, καθώς είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα για το οποίο υπάρχουν τόσα στοιχεία αλλά και παραπληροφόρηση.

Nick Pope: Και επίσης πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον πάνω στο θέμα αυτό. Στην Βρετανία, την Ελλάδα, την Αμερική, όπου κι αν έχω ταξιδέψει, ο κόσμος θέλει να μάθει γι΄ αυτό, θέλει να συζητήσει γι΄ αυτό, νομίζω ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας.

Ιδιωτικά Σύμπαντα: Θα θέλαμε λοιπόν να σας ρωτήσουμε ποια είναι τα τελικά σας συμπεράσματα πάνω στο ζήτημα των UFO. Πιστεύετε ότι το φαινόμενο σχετίζεται άμεσα με τους εξωγήινους; Πρόκειται για το ίδιο θέμα ή είναι κάτι διαφορετικό;

N.P. Κατά την διάρκεια της δικής μου επίσημης έρευνας βρήκα περίπου ένα 80% των θεάσεων που θα μπορούσα να εξηγήσω ως παρεξηγήσεις: φώτα αεροπλάνων, μετεωρολογικά μπαλόνια, δορυφόροι, πλανήτες, όλα τα συνήθη φαινόμενα. Ένα άλλο 15 % όπου υπήρχαν απλά πολύ λίγες πληροφορίες ώστε να καταλήξουμε σε ένα οριστικό συμπέρασμα, αφήνοντας ένα 5% από πραγματικά ενδιαφέρουσες θεάσεις. Τώρα σε αυτό το 5% υπάρχουν στοιχεία που ελκύουν το ενδιαφέρον ανθρώπων σαν εμένα, ώστε να τα ερευνήσουμε για λογαριασμό της κυβέρνησης. Για παράδειγμα αν το UFO εθεάθη από έμπειρους παρατηρητές όπως αστυνομικούς, στρατιωτικό προσωπικό, πιλότους, αν εντοπίστηκε από τα ραντάρ, αν είχαμε μια πολύ πειστική φωτογραφία ή βίντεο το οποίο είχε περάσει από την κατάλληλη ανάλυση χωρίς να βρούμε ενδείξεις πλαστότητας. Αντικείμενα, όχι απλώς φώτα στον ουρανό, αλλά δομημένα στερεά σκάφη που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ελίσσονται και τα οποία πηγαίνουν πέρα από οτιδήποτε έχουμε, συμπεριλαμβανομένων των πρωτότυπων αεροσκαφών. Αυτά είναι τα είδη των περιπτώσεων που για εμένα κάνουν πειστική μια υπόθεση και το συμπέρασμά μου από αυτό είναι ότι: Ναι, δεν μπορώ να σας αποδείξω ότι είναι εξωγήινα αλλά νομίζω ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, από όλα τα είδη των περιπτώσεων που ανέφερα, ότι αν μπορούν να κάνουν πράγματα που εμείς δεν μπορούμε στο μέτρο της πιθανότητας, είναι πολύ πιθανό, είναι κάτι που δεν μπορώ να αποκλείσω.

J.B. Θα θέλαμε να σημειώσουμε σε αυτό ότι αφού εργαζόσασταν για την βρετανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα για το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, πιθανότατα θα ήσασταν ενήμερος πάνω στην εξέλιξη της νέας τεχνολογίας, σε συνεργασία μάλιστα και με άλλες χώρες. Επίσης θα είχατε τη σχετική πληροφόρηση που θα καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο να παρερμηνεύσετε για παράδειγμα μια τεχνολογία τύπου Stealth ως ένα UFO.

N.P. Ακριβώς, είστε αρκετά σωστός. Αναπόφευκτα, πάντοτε είχαμε πρωτότυπα αεροσκάφη, μυστικά σχέδια (“black projects”), πράγματα σε εξέλιξη, που δεν θα έβλεπε το ευρύ κοινό παρά μόνο μετά από πολλά χρόνια. Λοιπόν, δεν θα μου είχαν δοθεί οι ακριβείς τεχνικές λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων γιατί δεν υπήρχε ανάγκη να γνωρίζω περισσότερα από όσα χρειάζεται ένας κυβερνητικός υπάλληλος να γνωρίζει, αλλά γενικότερα, ναι, θα ήμουν ενήμερος πάνω σε αυτά, χωρίς να γνωρίζω τις ακριβείς ικανότητες των αεροσκαφών και ειδικότερα θα ήμουν ενήμερος για τις περιοχές στις οποίες αυτά δοκιμάζονται. Έτσι αν είχαμε μια θέαση UFO για παράδειγμα, θα ξέραμε αμέσως πού δοκιμάζουμε τα αεροσκάφη και που όχι ώστε με μια διαδικασία σκέψης, χωρίς να γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες των μυστικών σχεδίων, θα μπορούσαμε να κάνουμε τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων αεροσκαφών των μυστικών σχεδίων και κάτι πιο ενδιαφέροντος.

J.B. Ακόμη κι αν επρόκειτο για αμερικανικό σκάφος για παράδειγμα και όχι βρετανικό, μιας και οι δυο χώρες έχουν στενές σχέσεις;

N.P. Πραγματικά, προφανώς έχουμε μια πολύ στενή σχέση, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που σχετίζεται με μια ξένη κυβέρνηση για την οποία βέβαια δεν μπορώ να μιλήσω. Αν μια άλλη χώρα ήθελε να πετάξει πάνω από τον βρετανικό εναέριο χώρο, οι κανονισμοί θα ήταν ακόμη πιο αυστηροί από αυτούς που ακολουθούμε εμείς γιατί θα χρειαζόταν για παράδειγμα διπλωματικές άδειες.

J.B. Υπάρχει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, πάνω σε αυτό το θέμα;

N.P. Πολύ μικρή. Η δική μου αποστολή ήταν καθαρά να εξετάσω το φαινόμενο στην Μεγάλη Βρετανία, φυσικά ένιωθα πως κάτι τέτοιο ήταν λάθος γιατί όπως είπα και στην εκπομπή: Πιστεύω ότι το φαινόμενο των UFO είναι παγκόσμιο, όχι προνόμιο ενός μόνο έθνους και είχα περιπτώσεις όπου τα UFO πετούσαν πάνω και από άλλες χώρες και φυσικά δεν σταματούσαν ξαφνικά. Έπρεπε λοιπόν να μιλήσουμε με τους Βέλγους, τους Γάλλους ή πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά δεν είχαμε στη διάθεσή μας όσες πηγές θα ήθελα. Βέβαια, κανένας διοικών δεν πίστεψε ποτέ πως είχε αρκετές πηγές, αλλά προφανώς στο Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν πολλές ανταγωνιζόμενες προτεραιότητες.

J.B. Η Βρετανία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, έτσι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ των χωρών.

N.P. Είναι πολύ ενδιαφέρον, νομίζω ότι υπάρχει κάποια συνεργασία αλλά όχι αρκετή, πολύ μικρή. Το 1990 υπήρχε μια πολύ διάσημη περίπτωση UFO στο Βέλγιο, όπου UFO εντοπίστηκαν στα ραντάρ. Το ενδιαφέρον είναι ότι εντοπίστηκαν από τα Βελγικά ραντάρ τα οποία ανήκαν και στο δίκτυο των ραντάρ του ΝΑΤΟ, από όπου η πληροφορία δόθηκε, αλλά παρόλα αυτά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στις διάφορες χώρες δεν μιλούσαν μεταξύ τους για UFO. Το περιστατικό το διαχειρίσθηκε σχεδόν αποκλειστικά το Βέλγιο. Επίσης, διαχειρίσθηκα περιπτώσεις στη Βρετανία όπου πιθανότατα θα έπρεπε να υπάρξει συνεργασία με άλλες χώρες, αλλά όπως και να ΄χει είχα 200 με 300 περιπτώσεις θεάσεων UFO στη Βρετανία κάθε χρόνο, ήμουν αρκετά απασχολημένος με αυτό, ώστε οι προϊστάμενοί μου δεν ήθελαν να επεκταθώ σε θέματα στο εξωτερικό, πράγμα που θα έδινε ένα μήνυμα που πιθανώς δεν ήθελαν. Η πολιτική στη Βρετανία ήταν πάντα να «χαμηλώσουμε τους τόνους» (“downplay”). Επιλέγω τις λέξεις πολύ προσεκτικά. Λέω να «χαμηλώσουμε τους τόνους», όχι να «συγκαλύψουμε» (“cover up”). Δεν θέλαμε να γίνει μεγάλο θέμα στα ΜΜΕ, δεν θέλαμε να γίνει πολιτικό θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως λέγαμε ψέματα και σκοπίμως αποκρύπταμε πληροφορίες. Απλά «χαμηλώναμε τους τόνους», προσποιούμενοι πως δεν ήταν ένα μεγάλο θέμα αν και στην πραγματικότητα πολλοί από εμάς πίστευαν πως πράγματι ήταν ένα μεγάλο θέμα.

Ι.Σ. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια αναφορά πριν λίγους μήνες, σύμφωνα με τη οποία, τα UFO πράγματι υπάρχουν αλλά εξηγούνται ως φυσικά φαινόμενα βασισμένα σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, απορρίπτοντας οποιαδήποτε σχέση με εξωγήινη ζωή. Το συμπέρασμα της ανακοίνωσης αντιτίθεται με τις απόψεις που έχετε εκφράσει στα βιβλία σας. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο πάνω σε αυτό;

N.P. Η μελέτη του Υπουργείου Άμυνας είχε το κωδικό όνομα “Project Condign” και παρόλο που είχα αναμιχθεί στην εργασία που οδήγησε στην ανάθεσή της, είχα φύγει από το πρόγραμμα των UFO πριν αυτή ολοκληρωθεί. Η αναφορά γράφτηκε από ένα πρόσωπο, που εξαιτίας της μυστικότητας της μελέτης δεν μπορούσε να επικαλεστεί μάρτυρες ή ειδικούς. Επομένως, είναι απλώς η άποψη ενός προσώπου, βασισμένη στη μελέτη μερικών παλαιών αρχείων του Υπουργείου Άμυνας και κάποιων βιβλίων σχετικά με UFO. Δεν συμφωνώ με αυτή την μεθοδολογία, ή τα συμπεράσματα της αναφοράς. Η αναφορά μιλά για ατμοσφαιρικά πλάσματα και την επίδραση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στον εγκέφαλο, αλλά δεν υπάρχει καμία επιστημονική ομοφωνία σε αυτά τα θέματα. Έτσι η αναφορά προσπαθεί απλώς να εξηγήσει ένα μυστήριο με όρους άλλων. Αυτή είναι κακή επιστήμη.

Ι.Σ. Πόσο μακριά θα μπορούσατε να φτάσετε αποκαλύπτοντας την αλήθεια σχετικά με τις απόψεις σας, χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης;

N.P. Έχω υπογράψει το επίσημο σύμφωνο μυστικότητας, από την πρώτη ημέρα που εργάστηκα για την κυβέρνηση πριν 21 χρόνια και παρόλο που έφυγα από τις κυβερνητικές υπηρεσίες τον Οκτώβριο, ακόμη καλύπτομαι απ΄ αυτό. Με καλύπτει ισόβια. Έτσι ποτέ, μα ποτέ δεν θα παραβιάσω το επίσημο σύμφωνο μυστικότητας. Δεν είμαι αυτό που λένε «καρφί» (“whistle blower”). Για παράδειγμα όταν γράφω τα βιβλία μου δίνω στο Υπουργείο Άμυνας χειρόγραφα των βιβλίων πριν εκδοθούν...

J.B. …και «χαμηλώνουν λίγο τους τόνους»… (γέλια)

N.P. Ναι, μπορεί να κάνουν ορισμένες αλλαγές, αλλά το κάνω αυτό επειδή είμαι υπεύθυνος. Θα ήταν εύκολο να κάνω ένα λάθος και άθελά μου να αποκαλύψω απόρρητες πληροφορίες. Για παράδειγμα, αν μιλήσουμε για τα ραντάρ και πω: «Ναι μπορούμε να ελέγξουμε αεροσκάφη έως ένα συγκεκριμένο ύψος», καταλαβαίνω πως έχω κάνει λάθος γιατί ενώ μιλούμε για UFO, χωρίς να το θέλω έχω αποκαλύψει τις ικανότητες του στρατιωτικού μας συστήματος, πράγμα που θα ήταν κάτι ανόητο και ανεύθυνο από τη μεριά μου. Έτσι παίζω σύμφωνα με τους κανόνες. Μπορώ να γίνω «αντάρτης» αλλά ακόμα να παίζω σύμφωνα με τους κανόνες.
J.B. Υπάρχει κάποια διαχωριστική γραμμή που αφορά αποκλειστικά τα UFO; Για παράδειγμα να μην αναφέρονται επαφές ή περιστατικά πέρα από τα συνηθισμένα ώστε το ζήτημα να παραμείνει πάντα στα όρια της μυθολογίας;

N.P. Ναι, βεβαίως όσο εξακολουθούσα να εργάζομαι στον τομέα των UFO έπρεπε να ακολουθώ επακριβώς την επίσημη γραμμή πάνω στο θέμα. Αλλά όταν έφυγα από αυτή τη δουλειά, αναπόφευκτα είχα περισσότερη ελευθερία και τώρα που έχω φύγει εντελώς από την κυβέρνηση έχω ακόμη περισσότερη ελευθερία σε σχέση με πριν. Αλλά φυσικά ακόμα πρέπει να είμαι ειλικρινής, πρέπει να σέβομαι την ιδιωτικότητα των μαρτύρων που έχουν αναφέρει εμπιστευτικές πληροφορίες στο Υπουργείο. Δεν πρέπει να αποκαλύψω τα ονόματά τους για παράδειγμα και δεν πρέπει ποτέ να αποκαλύψω οποιαδήποτε απόρρητη πληροφορία όπως τα ραντάρ που ανέφερα νωρίτερα. Αλλά φυσικά μπορώ να διαφωνώ τώρα με την κυβέρνηση όπως πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί συχνά διαφωνούν με την πολιτική πάνω σε διάφορα θέματα όπως η διεθνής τρομοκρατία.

Ι.Σ. Ακολουθείτε λοιπόν την επίσημη γραμμή του Υπουργείου, αλλά όταν γράφετε ένα βιβλίο δεν σκέφτεστε: «Θα ήθελα να το γράψω αυτό αλλά δεν μπορώ»;

N.P. Μερικές φορές υπάρχει μια διαπραγμάτευση…

Ι.Σ. …διαπραγμάτευση;

J.P. Όταν γράφεις ένα βιβλίο αναπόφευκτα ξεκινάς με αυτά που θα ήθελες να πεις, μετά η κυβέρνηση λέει: «Δεν μας αρέσει αυτό ή το άλλο» και μετά μπορεί να τους πω «Εντάξει, καταλαβαίνω γιατί δεν σας αρέσει αυτό και βεβαίως θα το αποσύρω, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα ή η δυσκολία με το άλλο»; Έτσι διαπραγματευόμαστε.

J.B. Προσπαθούμε με αυτό να ξεκαθαρίσουμε κάτι που μας απασχολεί. Υπάρχει κάποιου είδους διεθνές πρωτόκολλο σχετικά με το τι μπορεί να ειπωθεί και τι όχι; Δηλαδή αν δεχθούμε ότι υπάρχουν εξωγήινα σκάφη, ή γενικά UFO, που επισκέπτονται τον πλανήτη μας και αυτά σχετίζονται με την εικόνα που έχουμε για αυτά μέσω των ταινιών, κάτι τέτοιο αυτομάτως θα σήμαινε ότι υπάρχει μια τεράστια παγκόσμια συγκάλυψη, κάτι το οποίο συνεχώς διαψεύδεται και απομυθοποιείται, εδώ και πολλά χρόνια. Μια τέτοια συνωμοσία θα ήταν σε τέτοια έκταση ώστε να ξεπερνά τις δυνατότητες μιας μόνο κυβέρνησης.

N.P. Λοιπόν, δεν είμαι σίγουρος γιατί φυσικά εγώ δεν έχω συναντήσει ποτέ κάποιο τέτοιου είδους πρωτόκολλο. Το αντίθετο μάλιστα βρίσκω ότι η πολιτική στις διάφορες χώρες διαφέρει ριζικά. Κάποιες χώρες ενδιαφέρονται πολύ για τα UFO και είχαν ειδικά σχέδια ανάλογα με αυτό της βρετανικής κυβέρνησης. Ξέρω για παράδειγμα ότι η ιταλική αεροπορία έχει διεξάγει λεπτομερείς έρευνες, στην Βραζιλία υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σε άλλες χώρες δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Οι πολιτικές διαφέρουν. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα θα ήταν ότι αν προσπαθούσες να κρατήσεις ένα μεγάλο μυστικό, δηλαδή αν είχες ένα τεράστιο διεθνές πρωτόκολλο με τις υπογραφές όλων των χωρών, θα ήταν η ιδανική συνταγή για να σπάσει. Γιατί κάποιος θα το έσπαζε. Πάντως η μόνη χώρα για την οποία μπορώ να μιλήσω επίσημα είναι η Βρετανία και μπορώ να πω, απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι παρόλο που η βρετανική κυβέρνηση χαμηλώνει τους τόνους στο θέμα, δεν συγκαλύπταμε. Δεν γνωρίζαμε ότι οι εξωγήινοι είναι εδώ, δεν είχαμε διαστημικά σκάφη, δεν είχαμε σώματα. Προφανώς έχετε ακούσει τις σχετικές ιστορίες, αλλά απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν τα είχαμε αυτά, έτσι αν κάποιος πράγματι τα έχει , πρέπει να είναι κάποιος άλλος, ίσως η Αμερική. Αλλά όπως είπα στις «Πύλες του Ανεξήγητου» υπάρχει μια ενδιαφέρουσα θεωρία που ίσως μπορεί να εξηγήσει τα πράγματα και λέει ότι η χώρα που πρώτη θα αποκτήσει αυτή την τεχνολογία, θα γίνει η κυρίαρχη δύναμη του πλανήτη. Έτσι υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία, νομίζω για αυτές τις υποθέσεις. Αν μια χώρα πράγματι ανακαλύψει εξωγήινο υλικό καταλαβαίνω γιατί θα το κρατούσε μυστικό, αλλά δυστυχώς δεν νομίζω ότι αυτή η χώρα είναι η Βρετανία. Έτσι αν κάποιος τα έχει δεν είμαστε εμείς.

J.B. Υπάρχουν θεωρίες σχετικά με τον δεύτερο παγκόσμιο ή και νωρίτερα για χρήση εξωγήινης τεχνολογίας και μυστικά πειράματα κλπ

N.P. Πολλές συζητήσεις ναι, πολλές ιστορίες αλλά καμία απόδειξη. Για παράδειγμα πιστεύω ότι το φιλμ της λεγόμενης εξωγήινης αυτοψίας είναι πλαστό. Όμως αυτό δεν αποδεικνύει ότι το Ρόζγουελ έγινε ή δεν έγινε. Νομίζω πως πρέπει να τα διαχωρίσουμε αυτά. Άλλωστε όπως είπα και στην τηλεόραση, γνωρίζουμε ότι κάτι συνετρίβη στο Ρόζγουελ, γιατί όλοι οι στρατιωτικοί είπαν: «Ναι, ανακαλύψαμε έναν από τους ιπτάμενους δίσκους». Φυσικά άλλαξαν την ιστορία μετά από 24 ώρες και είπαν πως ήταν ένα μετεωρολογικό μπαλόνι. Δεν το είπαν τα ΜΜΕ, ή το κοινό που το είπε αυτό, αλλά ήταν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Έτσι ξέρουμε ότι κάτι έπεσε, αλλά νομίζω ότι η ύπαρξη αυτού του φιλμ απλά περιπλέκει το ζήτημα. Νομίζω πως ήταν ένα φιλμ που γυρίστηκε τη δεκαετία του ’90 για να εκμεταλλευθεί την δημοτικότητα των X-Files και το ενδιαφέρον του κοινού για τα UFO. Νομίζω ότι έγινε με σκοπό το χρήμα. Δεν θέλω να κατονομάσω ανθρώπους, αν και τα ονόματά τους έχουν γίνει γνωστά. Νομίζω πως το πρόβλημα με το όλο ζήτημα είναι ότι έχουν ακουσθεί τόσες τρελές ιστορίες και φήμες αλλά υπάρχουν ελάχιστα χειροπιαστά στοιχεία. Πιστεύω στις αποδείξεις, έγγραφα που μπορείς να εξακριβώσεις, πράγματα που μπορούν να εντοπιστούν στα ραντάρ.

Ι.Σ. Ποια η γνώμη σας σχετικά με τις θεωρίες, τις ενδείξεις ή και τις αποδείξεις που υπάρχουν για την παρουσία μυστικών εξωγήινων βάσεων. Τι πιστεύετε ακόμη για τους λεγόμενους εξωγήινους δορυφόρους που φημολογείται ότι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, όπως η Spectra του Uri Geller, το Valis του Phillip Dick, ο Μαύρος Ιππότης.

Ν.P. Όπως θα έλεγε και ένας πολιτικός, δεν μπορώ να το απορρίψω γιατί δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά είμαι πολύ σκεπτικιστής με μερικές από αυτές τις ιστορίες. Η εποπτεία μου πάνω στο θέμα των UFO μου υποδεικνύει πολύ σύντομες επαφές, σαν να προσπαθούν να κρατήσουν τον εαυτό τους κρυφό. Έρχονται ρίχνουν μια γρήγορη ματιά και φεύγουν. Ίσως όπως ένας επιστήμονας που δεν θέλει να παρέμβει, γιατί με αυτό τον τρόπο ο πειραματιστής γίνεται μέρος του πειράματος –ξέρετε αυτόν τον παλιό κανόνα. Είμαι σκεπτικιστής με την ιδέα ότι υπάρχουν κρυφές βάσεις στην έρημο και δορυφόροι. Δεν μπορώ να πω ότι δεν έχω δει μερικά ενδιαφέροντα φιλμ της NASA όπου εμφανίζονται κάποια αντικείμενα. Πιθανότατα έχετε δει και εσείς αυτά τα φιλμ. Αλλά αν δεν έχεις δει αυτά τα αντικείμενα στο φυσικό τους μέγεθος είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις τι είναι αυτό που βλέπεις. Έτσι θα μπορούσαν να είναι παγοκρύσταλλοι που ακολουθούν πλευρικά το σκάφος, θα μπορούσαν να είναι μικρά κομμάτια μετάλλου, μικρομετεωρίτες. Είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν να βλέπουν αυτά τα φιλμ και να λένε: «Να, ένα UFO», ή «να, αυτό είναι κάτι παράξενο». Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε.

Ι.Σ. Εάν τα UFO είναι μυστικά όπλα, τότε γιατί έχουν φώτα ώστε να κάνουν «μπάμ» μέσα στη νύχτα και να μπορεί να τα βλέπει ο καθένας από παντού;

N.P. Πολύ συχνά μερικοί μου λένε: «Γιατί οι εξωγήινοι πρέπει να κάνουν αυτό ή γιατί τα UFO πρέπει να κάνει το άλλο. Η απάντηση μου είναι ότι δεν ξέρουμε στ’ αλήθεια γιατί κάνουμε μερικά από τα πράγματα που κάνουμε στους συνανθρώπους μας σε αυτό τον πλανήτη, δεν πολυκαταλαβαίνουμε την ανθρώπινη ψυχολογία και τα ανθρώπινα κίνητρα, πώς είναι δυνατόν να καταλάβουμε τους εξωγήινους στο βαθμό που να πούμε ότι θα είχαν φώτα ή δεν θα είχαν φώτα, θα έκαναν αυτό, εκείνο ή το άλλο. Νομίζω ότι είναι θεωρίες και εικασίες.

Ι.Σ. Εντάξει. Τότε εάν εσείς ήσασταν ένας εξωγήινος, με ποιο τρόπο θα επιλέγατε να έρθετε σε επαφή με την ανθρωπότητα; Θα προσγειωνόσασταν μπροστά στο Big Ben;

N.P. Όχι. Επειδή θα είχα μελετήσει τους ανθρώπους προσεκτικά θα είχα παρατηρήσει την επιθετικότητά τους, την ξενοφοβία τους. Θα κρατούσα το διαστημικό μου σκάφος κρυμμένο και θα επικοινωνούσα χρησιμοποιώντας ραδιοφωνικά σήματα ή μαθηματικά. Δεν νομίζω ότι θα ερχόμουν να κάνω παράξενα σχέδια σε χωράφια με καλαμπόκια. Αλλά για να επανέλθω στην προηγούμενή μου απάντηση, θα πω ότι όλα αυτά είναι απλά εικασίες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα έκαναν οι εξωγήινοι, αλλά με ρωτήσατε τι θα έκανα εγώ. Λοιπόν θα έμενα καλά κρυμμένος.

J.B. Υπάρχουν μερικές λογικές εικασίες ότι οι εξωγήινοι έχουν υπερεξελιγμένη τεχνολογία. Νομίζω ότι δεν θέλουν να βλάψουν την ανθρωπότητα, γιατί αν το ήθελαν θα μας είχαν ήδη εξολοθρέψει, ακόμη και αν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Είναι τόσο μεγάλο το κενό μεταξύ της τεχνολογίας που φαίνεται να έχουν εκείνοι και της δικής μας ανθρώπινης τεχνολογίας.

Ν.P. Αυτό είναι πιθανότατα σωστό. Ναι, νομίζω ότι με το να σε ανακαλύψει ένας πολιτισμός θα συνέβαινε ακριβώς ό,τι και εάν εσύ ανακάλυπτες ένα πολιτισμό. Η τεχνολογία από τη μεριά των επισκεπτών θα ήταν υπεραναπτυγμένη γιατί θα μπορούσαν να κάνουν πράγματα που οι άλλοι δεν θα μπορούσαν να κάνουν και θα τα θεωρούσαν απίστευτα. Παρόλα αυτά κάνουμε τα πρώτα μας βήματα στο διάστημα, οπότε ίσως το κενό μεταξύ της δικής μας τεχνολογίας και αυτής ενός άλλου πολιτισμού δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο.
Είναι ενδιαφέρον να μιλάμε για εξωγήινες επισκέψεις με τους όρους της επιστημονικής εξερεύνησης και μελέτης γιατί μερικές φορές μας δίνεται η ευκαιρία να συζητήσουμε ακόμη και για τις εξωγήινες απαγωγές, κάτι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που κάνουμε με τα ζώα της άγριας φύσης. Τα μελετάμε πολύ προσεκτικά αλλά δεν επεμβαίνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Οι επιστήμονες μας καμουφλάρονται σε κρυψώνες και μετά πυροβολούν τα ζώα με ένα υπνωτικό βέλος για να τους τοποθετήσουν ένα μικροσκοπικό πομπό ώστε να μπορούν να τα μελετήσουν. Έπειτα απελευθερώνουν πάλι τα ζώα πίσω στο φυσικό τους περιβάλλον. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνουμε γιατί αυτό θα κατέστρεφε το πείραμα. Δεν παρεμβαίνουμε για να μην επηρεάσουμε τη συμπεριφορά τους. Για να αναμειχθείς με τα ζώα και να παρακολουθήσεις πώς συμπεριφέρονται μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον πρέπει να κρυφτείς. Ίσως αυτό να κάνουν και οι εξωγήινοι σε εμάς.
Έτσι για να επιστρέψω στην ερώτησή σας, εάν ήμουν ένας εξωγήινος θα παρατηρούσα, θα μελετούσα αλλά δεν θα επενέβαινα. Οπότε δεν θα προσγειωνόμουν μπροστά στο Λευκό Οίκο ή όπου αλλού. Αν οι εξωγήινοι το έκαναν, πιθανότατα θα αρχίζαμε να τους πυροβολούμε.

Ι.Σ. Συμπεριφέρονται οι εξωγήινοι σαν ανθρώπινα όντα; Σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο; Γιατί πρέπει να μοιάζουν με τα ανθρώπινα όντα, να έχουν τον ίδιο σωματότυπο;

Ν.P. Ίσως δεν μοιάζουν καθόλου με εμάς. Συζητάμε για τους εξωγήινους σαν να επρόκειτο για ένα και μόνο είδος. Φυσικά μέσα στο άπειρο σύμπαν πιθανότατα να υπάρχει μια άπειρη ποικιλομορφία ζωής. Μερικές από αυτές τις μορφές ίσως μοιάζουν με τη δική μας. Άλλες πάλι ίσως είναι μικροσκοπικές στο μέγεθος. Μπορεί να είναι ακόμη και ιοί.

J.B. Ναι, δεν θέλουμε να βλέπουμε τους εξωγήινους γιγαντιαίους, μας αρέσει να τους σκεφτόμαστε μικροσκοπικούς (γέλια).

Ν.P. Θα μπορούσαν ακόμη να είναι τεχνητές νοημοσύνες, μηχανικές νοημοσύνες, ρομπότ, σάιμποργκς, μηχανές που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους και έγιναν νοήμονες. Θα μπορούσαν να είναι ακόμη και ηλεκτρομαγνητικά πεδία με κάποιου είδους νοημοσύνη. Η μόνη σταθερή αρχή στις περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις είναι ότι δεν ξέρουμε.

Ι.Σ. Έχετε ερευνήσει το φαινόμενο των απαχθέντων και των εξωγήινων εμφυτευμάτων; Είχατε ποτέ σχετικές περιπτώσεις στις έρευνές σας;

Ν.P. Ναι είχα μερικές τέτοιες υποθέσεις. Όταν ήμουν στο Υπουργείο Αμύνης της χώρας μου είχα λίγες υποθέσεις με απαχθέντες. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους ήταν επιφυλακτικοί ακόμη και στο να αναφέρουν κάποιο UFO με το φόβο ότι θα γελοιοποιηθούν, πόσο μάλλον στο να αναφέρουν κάποια απαγωγή τους από εξωγήινους. Είχα μισή μόνο ντουζίνα υποθέσεις τότε.
Όταν έφυγα από το project και άρχισα να γράφω για αυτά τα θέματα μελέτησα εκατοντάδες υποθέσεις.
Υπάρχει ένα θαυμάσιο απόσπασμα από την ταινία «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου». Το απόσπασμα αυτό είναι το εξής: «Συνηθισμένοι άνθρωποι σε ασυνήθιστες καταστάσεις» (Ordinary people in extra ordinary situations). Νομίζω ότι σκιαγραφεί τέλεια το προφίλ των απαχθέντων: Δεν είναι τρελοί και δεν λένε ψέματα. Μπορεί να έχουν απαχθεί και να έχουν βρεθεί σε ένα διαστημόπλοιο, μπορεί και όχι. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Εκείνοι το υποστηρίζουν, και στα αλήθεια εάν αυτοί οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα λεφτά ή τη δόξα θα έτρεχαν να μιλήσουν στα media. Όμως από τους εκατοντάδες ανθρώπους με ανάλογες εμπειρίες με τους οποίους έχω έρθει σε επαφή μπορώ να σκεφτώ μόνο τρεις που θα ήθελαν να μιλήσουν ανοιχτά. Οι υπόλοιποι δεν ενδιαφέρονται. Και αυτό είναι για εμένα το ενδιαφέρον.

J.B. Σε τι ποσοστό προέκυψαν από αυτές τις υποθέσεις κάποια αποδεικτικά υλικά στοιχεία, όπως εμφυτεύματα, ακατέργαστα μέταλλα (Bulks), ή κάποιο παράξενο «ξένο» σώμα;

N.P. Είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς αποδείξεις για τα εμφυτεύματα. Υπάρχουν τόσες ιστορίες, αλλά μέχρι να πάει κάποιος μία από αυτές τις «συσκευές», όχι σε ένα ερευνητή των UFO, αλλά σε ένα mainstream επιστημονικό εργαστήριο και σε κάποιους από τους πανεπιστημιακούς ερευνητές, μέχρι μερικοί καθηγητές να κοιτάξουν αυτά τα πράγματα και να πουν: «αυτό δεν έπρεπε να είναι εδώ», μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο –και δεν είμαστε ακόμη εκεί- όλα αυτά είναι απλά ιστορίες. Αντίθετα προς το φαινόμενο των UFO όπου μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχουν κασέτες από ραντάρ και μερικές καλές φωτογραφίες. Για τα εμφυτεύματα έχουμε πάρα πολλές ιστορίες αλλά κανένα πολύ πειστικό αποδεικτικό στοιχείο.

J.B. Υποθέτω ότι η θέση που κατείχατε στο Υπουργείο πιθανόν θα επέτρεπε πολλές τέτοιες «συσκευές» να φτάνουν σε εσάς ακόμη και διαμέσου γιατρών.

Ν.P. Ναι το είχα σκεφτεί. Έτσι το γεγονός ότι δεν ήρθαν δείχνει ότι στη Βρετανία κανείς δεν αφαίρεσε κανένα εμφύτευμα που να κατέληξε να θεωρείται παράξενο. Έχω δει απαχθέντες που λένε: «Έχω ένα μικρό εξόγκωμα». Λοιπόν, πολλοί άνθρωποι έχουν παράξενα pumps και διάφορα σημάδια. Αυτό δεν αποδεικνύει τίποτε.

Ι.Σ. πολλοί ερευνητές χρησιμοποιούν την μέθοδο της ανάδρομης ύπνωσης προκειμένου να ανασύρουν τυχόν απωθημένες αναμνήσεις από τους απαχθεντες. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ν.P. Στην Αγγλία δεν χρησιμοποιούν τόσοι άνθρωποι την διαδικασία της ύπνωσης όσοι στην Αμερική. Επομένως στις υποθέσεις που παρευρισκόμουν δεν είχε χρησιμοποιηθεί η ανάδρομη ύπνωση η οποία είναι τελικά και μία αμφιλεγόμενη διαδικασία. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σχετικά με το τι είναι η ύπνωση. Δεν δέχονται ότι μέσα από την ύπνωση μπορεί να ανακτήσει κανείς κρυφές μνήμες, που μερικοί τις θεωρούν χρήσιμες για την έρευνα. Μερικές από τις περιπτώσεις που εξέτασα δεν συμπεριλάμβαναν καθόλου την ύπνωση, μερικές περιπτώσεις είχαν συνειδητές αναμνήσεις αλλά χρησιμοποίησαν και την μέθοδο της ύπνωσης και μερικές υποθέσεις βασίστηκαν μόνο στην ύπνωση. Αλλά φυσικά για να αποφασίσει κάποιος να ακολουθήσει τη διαδικασία σίγουρα κάτι θα θυμάται, θα έχει κάποιες μνήμες.
Στη Βρετανία πάντως η ύπνωση θεωρείται αναξιόπιστη.

Ι.Σ. Θα μπορούσε η ανθρώπινη φυλή να έχει εξωγήινη καταγωγή; Θα μπορούσε να αποτελεί την αποικία ενός άλλου πολιτισμού από το διάστημα;

Ν.P. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τη θεωρία της πανσπερμίας, ότι δηλαδή οργανικά υλικά μπορούν να μεταφερθούν με κομήτες και μετεωρίτες. Οπότε είναι πιθανό οργανικά υλικά να έφτασαν εδώ από κάπου αλλού. Αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να πούμε ότι ένας εξωγήινος πολιτισμός μας δημιούργησε. Είμαι πολύ σκεπτικιστής σχετικά με αυτό. Νομίζω ότι αναπτυχθήκαμε εδώ χωρίς να αναμειχθεί κανένας άλλος πολιτισμός. Ίσως μερικά ή όλα τα οργανικά υλικά να έφτασαν με μετεωρίτες ή κομήτες, αλλά δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσετε έναν επιστήμονα.

J.B. Μια ιδέα είναι ότι υπήρξε κάποια ανάμειξη σε μερικά στάδια κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της ανθρώπινης φυλής που την ώθησε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ν.P. Ξαναλέω ότι είμαι σκεπτικιστής με αυτούς τους ισχυρισμούς. Για εμένα είναι θεωρίες και φυσικά όπως κάθε θεωρία επειδή δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετό της δεν μπορώ και να την απορρίψω. Είμαι πραγματικά σκεπτικιστής. Δεν βλέπω τίποτε περισσότερο από θεωρίες και ιστορίες.

J.B. Ίσως η φύση της επίσκεψης των εξωγήινων να είναι επιστημονική, και ο σκοπός τους όχι μόνο να παρατηρήσουν αλλά και να «παίξουν» με το DNA και τα γονίδια για να φτιάξουν καλύτερα είδη.

Ν.P. Νομίζω ότι θα βλέπαμε κάτι. Δεν ξοδεύω τον χρόνο μου στις θεωρίες περί αρχαίων αστροναυτών. Πολλοί άνθρωποι λένε: «Πώς μπόρεσαν οι αρχαίοι άνθρωποι να χτίσουν τις πυραμίδες; Θα έπρεπε να έχουν βοήθεια». Για εμένα αυτό είναι πολύ συγκαταβατικό και νομίζω ότι πολλοί πολιτισμοί από το μακρινό παρελθόν είχαν εκπληκτικές ικανότητες στο χτίσιμο, στη μηχανική, στην αρχιτεκτονική. Λένε: «Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό επειδή αγνοούσαν». Ένας τέτοιος ισχυρισμός είναι πολύ προσβλητικός, σχεδόν ρατσιστικός. Νομίζω ότι είχαν μεγάλες ικανότητες. Το να πει κάποιος ότι θα πρέπει να ήταν όντα από το διάστημα με συσκευές αντιβαρύτητας που έχτισαν τις πυραμίδες, όντα με τα οποία εμείς ήρθαμε σε επαφή, είναι ακραίες ιστορίες για εμένα. Η έρευνα της κυβέρνησης μου δεν βασιζόταν σε πράγματα σαν και αυτά, βασιζόταν σε μαρτυρίες πιλότων, σε ραντάρ, σε επιστημονικές έρευνες.

Ι.Σ. Είστε εξοικειωμένος με τις θεωρίες για την Κούφια Γη; Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζει ότι τα UFO πιθανότατα έρχονται από το εσωτερικό της γης. Είναι μάλιστα μία από τις παλαιότερες θεωρίες προέλευσης των UFO. Σαν ερευνητής τι νομίζετε για αυτό;

Ν.P. Και πάλι είμαι σκεπτικιστής. Στις μέρες μας η τεχνολογία των ραντάρ διείσδυσης εδάφους που διαθέτουμε μας επιτρέπει να εξερευνούμε πολύ βαθιά για την ανεύρεση μεταλλευμάτων και φυσικών πόρων.

J.B. Πόσο βαθιά νομίζετε ότι μπορούν να φτάσουν οι μετρήσεις ενός ραντάρ εδάφους; ... (γέλια)

Ν.P. Θα πρέπει να ρωτήσετε έναν ειδικευμένο τεχνικό για αυτό. Παρόλα αυτά τέτοια μηχανήματα χρησιμοποιούνται για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου ή αερίου, κοιτάζοντας σε διαφορετικές πυκνότητες και τα σχετικά. Επίσης με τους δορυφόρους που διαθέτουμε μπορούμε να κάνουμε πια πολύ λεπτομερείς μελέτες στη γη και γι’ αυτό νομίζω ότι αν υπήρχαν υπόγειες βάσεις ή πόλεις ή αν η γη ήταν κούφια θα το είχαμε ανακαλύψει ως τώρα. Έτσι, λοιπόν, ξαναλέω ότι για εμένα όλα αυτά είναι ενδιαφέρουσες, ευφάνταστες ιστορίες. Μόνο επιστημονική φαντασία νομίζω. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν είμαι πολύ δημοφιλής σε αρκετούς οπαδούς των UFO γιατί αν και είμαι ευνοϊκά διακείμενος στο θέμα απορρίπτω πολλά. Μερικές φορές κατηγορούμαι ότι συγκαλύπτω. Αλλά, όπως ξαναείπα, δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο.

Ι.Σ. Επομένως, πώς νομίζετε ότι επηρεάζουν την κοινή γνώμη Ufoλόγοι και συνωμοσιολόγοι όπως ο Bill Cooper, o Val Valerian, o John Lear?

N.P. Πιστεύω ότι υπάρχει μία πολύ στενή σχέση μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας και της Ufoλογίας. Πολλοί UfoΛόγοι πιστεύουν ότι ο J.F. Kennedy δολοφονήθηκε από την κυβέρνηση, ότι ο κόσμος κυβερνάται από μία μικρή ομάδα ισχυρών, από πανύψηλα ερπετά, τους Illuminati και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Έχει να κάνει και με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Πολλοί που ενδιαφέρονται για την Ufoλογία δυσπιστούν σε όσα λέει η Κυβέρνηση, και είναι εύκολο για αυτούς να πουν ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια για τα UFO. Προσωπικά, θα ήθελα η Ufoλογία να ξεφύγει από αυτού του είδους τις θεωρίες. Θα ήθελα να δω την Ufoλογία να έρχεται πιο κοντά στην επιστήμη. Στην ουσία όμως, μου φαίνεται παράλογο που Ufoλόγοι και ραδιοαστρονόμοι φαίνεται να βρίσκονται σε τέτοια σύγκρουση. Για εμένα οι Ufoλόγοι και οι λάτρεις του διαστήματος ψάχνουν για το ίδιο ακριβώς πράγμα, αλλά αντιμάχονται μεταξύ τους. Αν μπορούσαν να συνεργαστούν θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.

Ι.Σ. Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ufoλογίας σε σύγκριση με την αμερικάνικη? Υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ τους?

N.P. Στο μέλλον πρέπει να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ufoλογίας και Επιστήμης. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ufoλόγων και ξένων κρατών. Στην Αγγλία δεν ξέρουμε τίποτα σχετικά με ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Αντίστοιχα οι Έλληνες Ufoλόγοι μπορεί να ξέρουν πολύ λίγα πράγματα για κάτι που συνέβη στην Νότια Αφρική. Έχουμε κάποια κομμάτια του παζλ, αλλά αυτό που σίγουρα θα έπρεπε να κάνουμε είναι να ενώσουμε αυτά τα κομμάτια. Τώρα, σε αυτό μπορεί να βοηθήσει το Internet, και νομίζω ότι εκεί είναι το μέλλον.

Ι.Σ. Υπάρχουν βάσεις δεδομένων με στοιχεία για θεάσεις από όλο τον κόσμο που ανανεώνονται συνεχώς; Επιβεβαιωμένες θεάσεις τουλάχιστον.

N.P. Ναι, φυσικά η δυσκολία με αυτό είναι ότι σε κάθε κομμάτι γνήσιας πληροφορίας στο Internet, αντιστοιχούν εκατοντάδες «σκουπίδια». Πρέπει επομένως ακόμα κι έτσι να ξεχωρίσουμε ποιες βάσεις δεδομένων είναι αξιόπιστες. Νομίζω ότι είναι το Internet που θα ενώσει τα κομμάτια, ώστε οπουδήποτε στον κόσμο κι αν συμβεί ένα ενδιαφέρον περιστατικό με UFO, οι πολίτες όλου του κόσμου, σε κάθε χώρα, να το μάθουν σύντομα. Πριν 10 με 15 χρόνια έπρεπε να περιμένεις από τα περιοδικά ή κάποιο βιβλίο να γίνει γνωστό κάτι που συνέβη ένα χρόνο, ή κάποια χρόνια νωρίτερα.

J.B. Πιστεύετε ότι στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να επιστρέψουμε στην θεωρία συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι περνούν όλο και περισσότερες πληροφορίες μέσω ταινιών?

N.P. Λοιπόν, ναι, οι ταινίες περνούν μηνύματα αλλά δεν υπάρχει οργανωμένη εκστρατεία. Ο κόσμος λέει ότι ίσως οι ταινίες προσπαθούν να τον επηρεάσουν, αλλά για εμένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί οι μισές ταινίες παρουσιάζουν τους εξωγήινους σαν κακούς και οι άλλες μισές σαν καλούς και είναι εύκολο να μπερδέψει κανείς την επιστημονική φαντασία με επιστημονικά δεδομένα.

J.B. Για παράδειγμα, η τηλεοπτική σειρά «TAKEN» φέρνει πολύ κοντά τις δυο πλευρές…

N.P. Ναι, πλησιάζουν, αλλά ο λόγος είναι ότι ο Steven Spielberg και ο Chris Carter των X-files κάνουν ενδελεχή έρευνα. Μιλούν σε Ufoλόγους και μάρτυρες, και εκ των πραγμάτων υπάρχει σχέση μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και Ufoλογίας. Αλλά τα στοιχεία που δανείζεται η επιστημονική φαντασία από την Ufoλογία, όπως π.χ. το σχήμα των UFO, η μορφή των εξωγήινων και οι πράξεις τους, δεν αποδεικνύουν ότι πρόκειται για κυβερνητική παραπληροφόρηση και προπαγάνδά. Απλά νομίζω ότι ο Steven Spielberg και ο Chris Carter κάνουν μία πολύ έξυπνη και προσεχτική δουλειά.

J.B. Πόσο κοντά στην αλήθεια θεωρείτε ότι βρίσκεται η τηλεοπτική προσέγγιση του ρόλου της κυβέρνησης στο «TAKEN»;

N.P. Λοιπόν, όχι. Είμαι σκεπτικιστής. Όπως σας είπα μπορώ να μιλήσω μόνο για όσα γνωρίζω. Έτσι λοιπόν, δεν ξέρω τι έκαναν οι Αμερικάνοι με αυτό το θέμα, δηλαδή αν ήξεραν κάτι, αλλά το κράτησαν κρυφό ακόμα και από τους Βρετανούς.

J.B. Έχετε ερευνήσει τη θεωρία ότι τα UFO δεν είναι αεροσκάφη, αλλά ένα είδος ζωντανών οργανικών συσκευών;

N.P. Δεν έχω κάνει προσωπικές έρευνες αλλά γνωρίζω την εν λόγω θεωρία. Πηγαίνει πολύ πίσω στο χρόνο και στην ιστορία της Ufoλογίας. Αναφέρεται σε πλάσματα από τον ουρανό (sky creatures). Σας ξαναλέω ότι είναι πιθανό αλλά δεν έχω κάνει κάποια προσωπική έρευνα.

Ι.Σ. Ας πάμε πίσω στις ταινίες. Ποιες είναι οι δικές σας αγαπημένες ταινίες σχετικά με εξωγήινους?

N.P. To Contact, με την Jodie Foster, γιατί νομίζω ότι προσπαθεί να δείξει με επιστημονικό τρόπο πώς μέσω της ραδιοαστρονομίας μπορούμε να ανακαλύψουμε αποδείξεις για την ύπαρξη εξωγήινων. Επίσης, νομίζω ότι είναι μία πολύ δυνατή ταινία για τη σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία και την έρευνα για εξωγήινες μορφές ζωής. Και νομίζω ότι είναι μία πολύ έξυπνα δομημένη ταινία.

Ι.Σ. Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σαν συγγραφέας και ερευνητής; Τι θα θέλατε να κάνετε τα επόμενα χρόνια;

N.P. Θέλω να ταξιδέψω σε περισσότερες χώρες και να συζητήσω με περισσότερους ανθρώπους για το φαινόμενο των UFO, να συνεχίσω τις έρευνές μου και να γράψω περισσότερα βιβλία. Γενικότερα, να επιστήσω την προσοχή των ανθρώπων σε αυτό το ζήτημα και να σιγουρευτώ ότι γίνεται διάλογος σε σωστές βάσεις μεταξύ Ufoλόγων και επιστημόνων.

Ι.Σ. Ένα τελευταίο μήνυμα για τους αναγνώστες του περιοδικού;

N.P. Μελετήστε με προσοχή, να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην πιστεύετε κάθε παράλογη ιστορία χωρίς αποδείξεις. Εξετάστε και ερευνείστε θέματα που φαίνονται ενδιαφέροντα, προσπαθήστε να φέρετε νέες πληροφορίες στην επιφάνεια, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε ένα νέο δυναμικό κύκλο συζητήσεων. Τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους αναγνώστες του περιοδικού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου